skjønn liten krabat

 • Postet: 31.10.2010 @ 19:02
 • Kategori: Blogg
 • Kommentarer: 2

Rød pandaRød panda eller kattebjørn er et vaskebjørnlignende rovpattedyr og eneste nålevende art i gyldenpandafamilien. Selve klassifiseringen av dette dyret er både omdiskutert og vanskelig. I dag er den plassert i gruppen av mårlignende rovpattedyr.

Rød panda minner om en rød vaskebjørn. I det vestlige Himalaya veier den normalt 3,7?6,2 kg, mens den i den østlige delen gjerne veier omkring 5,4?9 kg. Kroppen er omkring 50 ? 65 cm lang og har i tillegg en 30 ? 50 cm lang og buskete hale med tolv røde og tolv bleke fargeringer. Haletippen er mørk rødbrun. Halen har ingen gripeevne. Hodet er rundt med forholdsvis store stående ører.

Kroppen er dekket med lange rue dekkhår, mens underullen er tett, myk og ullen. Ansiktet er hovedsakelig hvitt med tåremønstrede markeringer i mørkere rødbrunt under øynene og nedover kinnene. På kroppen er pelsen gjerne mer rød enn rødbrun, mot noe mørkere (nærmest sort) på lår og nedover beina. Sålene på føttene er dekket av tette hvite hår.

Det er ingen forskjell på hunnen og hannen, hverken i størrelse eller farge. Pandaene i Kina og Burma er imidlertid ofte noe mørkere i fargen enn de i Himalaya, spesielt i ansiktet.

Rød panda har i likhet med kjempepanda en høyst uvanlig labb, som har bidratt til det vitenskapelige navnet. Labben har en tommelfingerlignende utvekst og fem tær. Den «ekstra» tommelfingeren er fleksibel og i virkeligheten en modifisert håndleddsknokkel (sesamiodbeinet). Tommelen gjør rødpandaen i stand til å håndtere bambusskudd og løv med stor fleksibilitet.


Navnet

At den er rød, ser alle, men tilnavnet «panda» er trolig en anglifisering av de innfødtes navn på denne arten i østen ? nigalya poonya («den som spiser bambus»). Dette ga den tilnavnet navnet panda i vesten, men da kjempepandaen ble oppdaget, gled betydningen gradvis over til denne. Det var imidlertid rødpanda som først ble kalt panda.

Litt fleire bilder av denne skjønne krabaten :)


 • Postet: 31.10.2010 @ 19:02
 • Kategori: Blogg
 • Kommentarer: 2

2 kommentarer

jordegaard

(Postet 31.10.2010 @ 19:28)

Den var orntlig søt;) Tror ikke jeg har sett rød panda før jeg.. Ha en fin kveld! :)

Veronica

(Postet 06.11.2010 @ 12:23)

jordegaard: ja, kjempe søt :)

Takk! Ønsker deg en fin lørdag!

Skriv en ny kommentar

 • Gratisdesign av: Christine Mysen
 • Veronica

  Veronica

  31, Stryn

  Hei! Veronica her. Eg er ei glad og sprudlete jente som liker interiør, mote, make-up, venner, shopping og champagne. Ja, med andre ord, alt som er gøy og verdt å få med seg. Eg er 31 år, vært sammen med Den Beste i 15 år, & i 2009 gift med Den Beste og sammen har vi to nydelige barn. Kristine 12 år & Brage på 5 år. Blogger i hovedsak om interiør, men familielivet og hverdagen vil også prege bloggen. Elsker å ta bilder! (alle bilder med mitt navn er mine). Velkommen til min blogg!

  Søk i bloggen

  Widgets

  Båt

  Lenker

  Designet av Christine Mysen
  hits